Thursday, May 17, 2012

Mala riba u Android okeanu

Odlučio sam da krenem sa pisanjem ovog bloga da podelim i razmenim moja iskustva sa Android programiranjem sa srodnim dušama.

Priča počinje sredinom februara ove godine. Sneg je padao danima. Svaku noć 25-30cm novog snega. Sve je stalo. Niko ne ide na posao. Niko nikog ne obilazi. Sedimo kući i blejimo. Tako ti ja skinem Android SDK i krenem sa programiranjem. Ajde da ne bude to "Hello Android", kažem sebi, napravi nešto smisleno. I tako ti jedne večeri sedimo svi ispred TV i gledamo Slagalicu. Ja sam naravno najgori. Jbg, srpski zet, živim tu jedno pešest godina pa se još borim sa ćirilicom, šta da se radi. E onda napravim aplikaciju, koja nije još Slagalica, nego da mi posluži samo kao neka vrsta "cheat list" za nju:





Sledećeg dana, u četvrtak 23.2. uplatim $25 i otvorim developer account na Android Market-u i uploadujem je oko 22h uveće. Za sat vremena pojavila su se prva skidanja, petak ujutru već 15-tak. Popodne odem na skijanje i vraćam se u nedelju, kad ono 150-200 korisnika. Aplikacija nije bila bog zna šta, pa zato ni komentari nisu najbolji. Ne sekiram se mnogo i to veče stavljam novu verziju, malo bolju:




Sutradan se broj korisnika udvostručio. Dobijam i poruke, da aplikacija ne izgleda baš sjajno na tablicama, pa nastudiram i ispravim i taj problem. 

Za nekoliko dana ubacim novu verziju - sa igrom Moj Broj:

 

Počinje ludilo. Broj korisnika se svaki dan uvečava za oko hiljadu. Aplikacija izbija na top-5 listu u Srbiji, pa je to razlog što i broj korisnika tako brzo raste.

Drugar kaže da mu burazer fura web sajt (za koji nisam ni čuo) i da mesečno uzima oko 400€ od reklama. 

Ajde da vidim ima li leba od ovog Android programiranja i registrujem se na AdMob i ubacim njihov banner u aplikaciju. Nisam imao predstavu kolika može da bude zarada. $1? $10? $1000? Tražio sam na netu ali nisam našao odgovor. Bilo je nekih koji su zaradili $1.5 za tri meseca i raspisali se ko da su uzeli $1.5M. Bilo je sa druge strane i onih koji su dobili lepe pare, ali očigledno nisu bila čista posla, pa su za nekoliko dana bili banovani sa marketa. Ništa, probajmo. Admob sam aktivirao 2.3. 

Dan prvi: zarada $0.04 
Dan drugi: zarada $0.75
Dan treći: zarada $0.97


Izbijamo na prvo mesto u Srbiji, ispred Skype-a, Facebook-a i ostalih:





(nastaviće se)

No comments:

Post a Comment