Friday, May 18, 2012

Idus Martii

Početak marta. Krećem sa AdMob reklamama na Slagalici.

Dan prvi: zarada $0.04 
Dan drugi: zarada $0.75
Dan treći: zarada $0.97

Nisu neke pare, ali revenue polako raste. AdMob osim zarade daje i druge informacije. Dobije se utisak koliko se u stvari tvoj program koristi i odakle dolaze korisnici. Android Market daje inače slične informacije ali se one više odnose na broj skidanja i odakle dolaze korisnici koji su skinuli aplikaciju a ne vidiš pravu sliku o korišćenju. Moguće je da imaš puno skidanja ali korisnici otvore tvoju aplikaciju samo jednom i nikad više. Na Android Marketu dobiješ pogrešan filing. Mogu da vidim iz kojih zemalja dolaze korisnici: Serbia, Slovenia, Sweden, Switzerland, Croatia, Bosnia and Herzegovina, Montenegro, Hungary, Germany, France, Albania, Austria, Turkey, Netherlands, Slovakia, Quatar, Hong Kong, Kazakhstan, Australia, New Caledonia, United States. Nije loše. 


Dan četvrti: zarada $1.40

Pojavljuju se nove i nove države. Zanimljivo.

Dan peti: zarada $1.13


Ups! Šta to bi. Počinjem da brinem. "This is the End" rekao bi Jim Morrison. Popodne za par sati napravim verziju na slovenačkom.
Dan šesti: zarada $1.57

Lakše se diše.  Slovenačka verzija ima jedno skidanje. Pašenog me ubedi da  izbacim to isto i za Ruse, oni ti vole šah i igre mozgalice, a ima jih 30 puta više od nas, biće tu para. Popodne nađem neki ruski rečnik, ubacim ga u aplikaciju, prevedem resource file i uveće stavljam verziju na ruskom i legnem da spavam.


Dan sedmi: zarada $1.70


Izverzirao sam se u lokalizaciji i pravljenju novih jezičkih verzija, pa popodne izbacim još i hrvatsku i francusku verziju. Kod njih je to bilo popularno.Dan osmi: zarada $1.72
Dan deveti: zarada $1.62
Dan deseti: zarada $1.85
...

Sledeći vikend ubacim novu verziju Slagalice sa igrama Asicijacijama i Ko zna zna:Još držimo prvo mesto u Srbiji. Zarada se uveća na oko $3 dnevno.


Novi vikend, nove verzije. Ovaj put engleska i italjanska:Francuzi i Slovenci su krenuli sa skidanjem. U Srbiji još uvek prvi. Ne mogu da vidim kakva je situacija u drugim zemljama, Android Market uvek izbaci lokalnu listu koja važi u tvojoj zemlji. 

Zarada dostigne $5.29. Sutradan padne na $4.31, dan kasnije na $4.77, dan kasnije na $3.91, pa onda na $3.56, pa na $3.26. 

Wtf! Korisnika sve više a zarada opada iz dana u dan. Vidim smanjuju nam eCPM. Tražim alternativu za AdMob, na forumima piše negde ovako negde onako. Razmišljam da ubacim nekog mediatora, recimo AdWhirl, registrujem se u nekoliko mreža ali vidim na forumima da se mnogi žale da mnoge od njih ne isplaćuju dogovorene zarade a i maltene ni jedna druga mreža ne radi sa fizičkim licima, sve traže da obavezno navedeš i firmu. Ostajem kod AdMob.

Tražim dalje, vidim postoji i nova generacija reklama, to su takozvane "push ads" koje izbacuju reklame u notification bar imaš ili nemaš otvorenu aplikaciju. Obećavaju mnogo bolje CPM-ove i time i zaradu. Jedan od najjačih  je recimo Airpush. Da sam stavio tu vrsto reklame, verovatno bi 90% korisnika odmah odinstaliralo aplikaciju. A čitao sam da su neke od aplikacija koje su koristile njihove reklame izbacili sa marketa zato što su bili prijavljeni kao anojing. Ostajem kod AdMob.


eCPM za francuze i italijane je mnogo bolji od onog za naše tržište. Ruska i engleska verzija su katastrofa, samo sa oko 10-tak korisnika svaka. Problem je u tome da ne mogu nikako da osmislim dobar način da mi jih search bolje pozicijonira na android marketu.


Poslednjih nekoliko dana u martu zarada naglo skače. Za dan dva se udvostrući na oko $12, a ukupna zarada za prvi mesec pređe magičnu granicu od $100.
 (nastaviće se)

1 comment: